Dotychczasowa kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są nadzwyczaj doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone najczęściej z Polską. Można dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak standardowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to jedynie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, swoistych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w istocie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film