Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród wielu możliwości, jakie oferuje kuchnia z Europy na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń oraz duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne jedzenie włoskie
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do makaronu. italian food Krakow Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, minestrone i liczne desery – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film