Krajowa kuchnia jest bardzo zróżnicowana. Jest to jak najbardziej korzystne określenie, bo wolno się w niej doszukać wielu typów poszczególnych dań oraz posiłków. To naturalnie dzięki temu zawsze można wybrać coś innego i różniącego się choćby stereotypowymi akcesoriami od dań bazowych. Kuchnia polska ze swych potraw jest znana także na całym świecie. Niesłychanie wielu recenzentów chwali sobie jej potrawy. Co poniektóre z nich są specyficzne oczywiście dla kraju. Do takich potraw, z których zwłaszcza słynie ojczyzna wolno zaliczyć kotleta schabowego i pierogi przeróżnego rodzaju. Ludzie z innych krajów, którzy zwiedzają Polskę nadzwyczaj niejednokrotnie pragną spróbować tych legendarnych w świecie frykasów, pragną niemniej jednak akompaniować przy ich przygotowywaniu. Rynek główny restauracja Też zagraniczni kucharze po fachu czasami potrzebują zajmować się gotowaniem tylko i jedynie krajowych dań. Niestety mimo szczerych chęci nie zawsze udaje im się wiernie odtworzyć ten reprezentatywny smak, jaki mieści się w tych potrawach. W żadnym wypadku nie oznacza to jednak, że nie posiadają oni talentu kulinarnego. Wielokrotnie najzwyczajniej w świecie bywa tak, że aby móc prawidłowo gotować polskie dania trzeba urodzić się Polakiem, lub ewentualnie długo przebywać w tym państwie, ponieważ nie wszystkich rzeczy można nabyć i wyuczyć się z książki. W kuchni polskiej jest dużo charakterystycznych potraw. Niezmiernie w szeregu przypadków są one legendarne na całym świecie. Nadrzędnymi takimi daniami, jakie są uniwersalnie znane jako wyroby Polaków są pierogi oraz schaboszczak. Niemniej jednak niewłaściwy zapominać o innych typach potraw, jakimi są przykładowo zupy. Też są one popularne, ale niestety już w mniejszym stopniu od dalej wymienionych dań.
Zobacz filmik z przepisem naszego szefa Kuchni